Százegy bajnokin dirigálta a Mezőkövesdi KC csapatát Rosta István, ezzel ő lett a második leghosszabb ideig a felnőtt gárdát gardírozó edző az MKC-nál.

– Hogyan emlékszel vissza az itt töltött több mint három évre?
– Utólag csak a szépre emlékezem. Amikor idejöttem, a csapat éppen kiesett, nem tudtuk, hol indulunk. Ehhez képest elég sok sikert értünk el. 2008 nyarán 3-4 felnőtt, 12-13 utánpótlás játékos volt az ifiben és a serdülőben. A csapathoz hetente egyszer jött masszőr. Most negyven gyerek kézilabdázik, serdülő bajnoki, ifjúsági kupa ezüstérmet szereztek tavaly a fiatalok, utánpótlás válogatottak, főiskolai világbajnokok, felnőtt válogatott került ki az MKC-ból. A Veszprém kivételével minden csapat ellen szereztünk legalább egy pontot, telt ház előtt játszottunk, ez nagyon sokat ér. A legkevésbé szívesen a legutolsó mérkőzés utáni történésekre emlékszem vissza, nem tudtam végig vinni, amit elkezdtem.
– Mely meccsek voltak a legkedvesebbek, s kik voltak a kedvenc játékosaid?
– Minden játékosomat kedveltem, szerettem velük dolgozni. Büszke vagyok arra, hogy sokat fejlődtek, meghosszabbodott NB I-es pályafutásuk, a fiatalok közül is többen fölkerültek, az NB I-ben nálunk játszik a legtöbb saját nevelésű játékos. Remélem, sokak kézilabda pályafutását indítottuk el itt közösen, s büszkék lesznek rá. Volt sok jó meccsünk, itthon is, idegenben is.
– A junior és a főiskolai válogatottat is irányítottad, ez mennyit vett ki belőled?
– Ez még inkább motivált, tágabbra nyíltak az ajtók, több játékost ismertem meg, erősítette bennem a koncepciót, a küldetéstudatot, hogy vannak tehetséges magyar fiatalok. A VB után megszűnt ez a munkám, meglátom, mi lesz a későbbiekben.
– Lehet már tudni, hol folytatod a munkát?
– Le kell szűrnöm a tanulságokat, mit kell máshogy tennem, hogy jutottunk idáig, hogy három és fél perc után megköszönték a munkám. meglátom. Nincs kilátásban kispad, gondolkodom, nem feltétlenül csak a kézilabdában képzelem el a jövőmet, meglátom, van-e helyem. A munka megtalál, szeretek dolgozni. Most itthon vagyok a családommal, bepótolom az elveszett napokat, amit télen és nyáron nem töltöttem velük.
– Egerben folytatod a játékot?
– A játék hobbi, amíg tudok segíteni a csapatnak, csinálom, ha nem, akkor abbahagyom. Most jó játszani.
– Gondolkoztál-e esetleg, hogy az utánpótlással foglalkozz?
– Kövesden is volt ezzel gond. Az utánpótlás nélkül nincs jövő. Igen, még itt vannak a negyvenesek, de mi lesz öt év múlva, jönniük kell azoknak, akiknek akkor is lehet majd tapsolni. Edzősködni szeretek, meglátom, lesz-e rá lehetőségem. Van két diplomám, elfogadom, amit hoz az élet. Fogok szurkolni a mezőkövesdi sikerekért, megérdemli a város, hogy legyen NB I-es csapata. Köszönöm a munkát, a szeretetet. A Magicoval is jó volt a kapcsolatom, sok szép közös dolgunk volt. Remélem, hogy a velem elért hetedik helyet még túlszárnyalja az MKC.

Rosta István eredményei számokban:

Budapest Bank Liga: 7. helyezés (2008/2009), kétszer 10. helyezés

Magyar Kupa: negyeddöntő (2009/2010)

Bajnoki mérkőzésen: 101 mérkőzés: 28 győzelem, 11 döntetlen, 62 vereség (33,17 %-os eredmény)

Magyar Kupában: 7 mérkőzés: 3 győzelem, négy vereség (42,8 %-os eredmény)

Összesen: 108 mérkőzés: 31 győzelem, 11 döntetlen, 66 vereség (33,7 %-os eredmény)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Kategória: Interjú

30 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?